Co jsem testoval:
testované auto
Trabant 1.1 Limousine


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ZE SOUČASNOSTI návrat  
Showcars - Sosnová

Super Sport Day Autodrom Sosnová 2013

Dvakrát ročně pořádala společnost ShowCars akci nazvanou Super Sport Day Sosnová. Dostal jsem poukaz na tuto akci a v neděli 13. října 2013 jsem se jí zúčastnil. Podle materiálů, vydaných k akci, bylo třeba se rezervovat tři týdny předem. Na telefonický dotaz mi ale sdělili, že se bude rezervace vytvářet deset dní před akcí, ale stále se nic nedělo, až ve čtvrtek před akcí jsem dostal e-mail s rezervací (časem, kdy jsem se měl dostavit) a zavolali mi, že vybrané Ferrari nebude, místo něj zařadili náhradní vůz - Porsche 911 Turbo.

První jízdu jsem měl napánovánu na 14:40 a tak jsem v dostatečném předstihu vyrazil do Sosnové u České Lípy. Po odbočení z hlavní silnice projedete kolem hřbitova, pak stále vpravo a jste u vjezdu na autodrom. Za poukaz v ceně dva a půl tisíce korun jsem dostal dvě jízdy po dvou kolech (každá jizda cca 3 km) ve dvou vybraných supersportech. Prvním mohly být Lamborghini Gallardo nebo Ferrari F430, druhým pak Audi R8, BMW M6 Hamann, Nissan GT-R nebo Ford Mustang z roku 1966. To vše byly vozy z nabídky firmy ShowCars. Ferrari jim ale údajně někdo rozbil a tak jej nahradili zapůjčeným Porsche 911 Turbo. Také slibovaný okruhový speciál Opel Astra OPC z nabídky vyřadili. Na poukaz byl ještě volný vstup na catering (polévka, guláš, studený bufet za necelých 260,- Kč), tři kola na trenažéru a dvě kola na místě spolujezdce v driftovací Astře OPC. Pro děti byl připraven skákací hrad a další atrakce. Já si ještě dokoupil za pětistovku jízdu v BMW. Doprovod mohl absolvoval jízdy jako spolujezdec (za 299,- Kč), jízdu za volantem za 699 korun a catering za 259,- Kč. Nabízeli také pojištění zproštění spoluúčasti na případných škodách za 399 Kč a natočení akce na DVD.

Po příjezdu na autodrom a registraci jsem si počkal ve frontě na trenažér a absolvoval na něm tři kola (okruh Monza). Moc se mi nedařilo, na trenažéru se vše chová jinak než v reálu. Pak jsem si odjel první dvě kola za volantem Porsche 911 Turbo. Následovala dvě kola ve voze Nissan GT-R a další dvě kola na místě spolujezdce v drifovacím speciálu Opel Astra OPC. Dokoupil jsem si ještě dvě kola v BMW M6 Hamann. Astra OPC měla výkon 300 koní, tři další uvedené vozy měly výkon motoru kolem 500 koní a se všemi už jsem jel dříve, ale ne na uzavřeném okruhu.

Vytyčený okruh byl poměrně krátký, měřil necelých 1600 metrů, napočítal jsem na něm šest levých a čtyři pravé zatáčky, nejdelší rovinka měla jen 150 m. Celý areál autodromu je sice přehledný, ale poměrně malý. Část okruhu byla po suchém asfaltu, část po vlhkém bahně. Po rovince před tribunami, kde se vůz dal rozjet maximálně na 110 až 120 km/h následovala levá a dvě pravé zatáčky. Pak zase dvě levé a ostrá pravá mezi pneumatikami. Dlouhá táhlá levá zatáčka byla po vlhké hlíně, okruh zde byl navíc záměrně zúžen řadami pneumatik. Pak byla ostřejší levá zatáčka, kousek za ní pravá a opět po asfaltu pod dřevěný přejezd a mírnou levou na rovinku před tribuny. Při nájezdu do prvního kola se jelo z depa, druhé kolo v depu končilo, takže de facto jste nejeli ani celá dvě kola, z toho druhého jste ujeli asi 85 procent. Vzhledem k tomu, že délka ujeté trati byla asi jen tři kilometry, působilo zábavně ujednání ve smlouvě, že na jízdu máte 15 minut a v tomto čase můžete ujet "neomezený počet kilometrů". Více něž ta dvě kola Vám nedovolili.

Už při příchodu a pohledu z tribuny na projíždějící vozy bylo vidět, že do zatáček se jezdí pomalu, téměř vyhlídkovou rychlostí. Když jsem chtěl jet trochu rychleji, už mne instruktor "krotil" a hrozil nezvládnutelným smykem. Přitom ta auta měla ještě hodně velkou rezervu a já bych jel také asi o 20 % více. Navíc na dráze "překáželi" pomalejší řidiči, vyhlídkově jezdící veterán Ford Mustang z roku 1966 a "ploužící" se driftovací speciál. Předjet je nebylo téměř kde a instruktor to ani nechtěl povolit, naštěstí se vždy po čase uklidili na stranu a já je předjel. Chápu, že si firmna ShowCars na svých vozech šetří pneumatiky, pak si ale rychlejší jízdu zatáčkou neužijete. Přesto ale zrychlení výkonných vozů na krátkých rovinkách zarazilo slušně řidiče i spolujezdce do sedaček, jen ta automatika a turbo mohly mít rychlejší náběh.

První dvě kola jsem absolvoval za volantem Porsche. S okruhem jsem se teprve seznamoval a tak jel opatrněji, přesto mi instruktor stále říkal ať jedu pomaleji. Porsche mělo trochu prodlevu, po sešlápnutí plynu mu chvíli trvalo než nabralo dech a začalo brutálně zrychlovat. Po přetáčivosti vozu s motorem vzadu ani památka, vůz se choval neutrálně. Další dvě kola byla za volantem Nissanu GT-R, to auto sedělo asi nejlépe a mělo nejlepší zrychlení, nikde ani náznak smyku. Posledním vozem, se kterým jsem jel, bylo kupé BMW M6 Hamann. Tady už trochu ujížděl zadek a instruktor nabádal, že nebudeme driftovat. V levé zatáčce na konci "hliněné dráhy" jsem dostal mírný přetáčivý smyk, zatím co přede mnou stejnou rychlostí jedoucí Audi R8 jelo bez náznaku smýkání.

Trochu smýkání jsem si pak užil jako spolujezdec na zadním sedadle driftovacího speciálu Opel Astra OPC. Vůz byl vybaven systémem EasyDrift, což jsou v podstatě návleky na pneumatiky, které snadno kloužou a tak je možno jet smykem i na malém prostoru a při nízké rychlosti. Za volant nikoho nepustili, jen nás povozili. Ve všech zatáčkách napříč, jednou hodiny. A to vše při rychlosti podstatně menší, než by bylo třeba na dosažení smyku za normálních okolností. Řidič vůz do smyku uváděl buď škubnutím volantu nebo ruční brzdou. S volantem měl hodně práce, na krátkém zatáčkovitém okruhu jezdil bokem i po některých rovinkách.

Po všech jízdách jsem si zašel i s doprovodem na jídlo (catering), kam jste na poukaz mohli jen jednou - tedy žádné průběžné svačinky. Dostal jsem polévku a guláš s knedlíky. Ještě tam byl studený bufet - utopenci a jeden poslední hermelín. Na mísách bylo ovoce a sladké zákusky (jeden druh). Zdarma byla voda, za kávu, pivo nebo nealko limonády jste už museli zaplatit.

Závěrem: prožil jsem den plný vůně benzínu, trochu se povozil několika sportovními vozy, užil si jízdu na uzavřeném okruhu, vyzkoušel zrychlení a brzdy, dojel několik pomalejších vozů, předjel driftovací speciál a kabriolet Ford Mustang, svezli mne ve voze se systémem EasyDrift, prohlédl jsem si Autodrom Sosnová a nafotil vozy, se kterými jsem jel. Hlady jsem nezemřel a na okruhu ani vozech nic nepoškodil. Jen by to chtělo dostat možnost vyzkoušel vozy při vyšších rychlostech v zatáčkách a jet za uvedenou cenu alespoň tři kola a ne jen necelá dvě. Pak by to byl dokonalý zážitek.

Odpoledne mi na akci přálo i počasí, po dopoledních mlhách a přeháňkách vysvitlo sluníčko a bylo příjemně. A na autodrom do Sosnové jsem to měl blíž než do Mnichova Hradiště, kde firma ShowCars své vozy běžně půjčuje. Cesta na Českou Lípu byla sice užší a samá zatáčka, ale zase si to člověk víc užije než po nudné dálnici.

Poukaz jsem měl od firmy Dokonalý zážitek. Poukaz se nedal platit kartou, ale pouze převodem a přišel jako obrázek JPG, obvykle jsou poukazy posílány jako soubory PDF. Jinak ale proběhlo vše v pořádku. Majitel firmy Dokonalý zážitek, pan Meškán, mi volal před akcí a kontroloval, zda vím o náhradním voze. Volal i pár dní po akci a ptal se na mou spokojenost a poznatky s jednotlivými vozy. Rychle odpovídal i na emaily, jen první email se vrátil jako nedoručitelný, zřejmě dočasně vypadlý poštovní server. Komunikace s firmou ShowCars byla horší, na emaily neodpovídali, vše bylo nutno řešit telefonicky.

Autor: Z. Patera, Auta5P.

auto auto auto auto auto auto
    auto auto    

  AUTA 5P nahoru