Co jsem testoval:
testované auto
Renault Arkana TCe 140 EDC Intens


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ČLÁNKY  

VOLVO C30 - Malý los je zpátky

Pokud je Volvo vaším kardiostimulátorem a prémiový hatchback by vám mohl říkat pane, vyplatí se odložit nákup nového vozu na podzim 2006. V Paříži bude mít premiéru nový kompaktní model C30, jehož podobu známe. Jako koncept bude v Detroitu oťukávat trh.
Ve své době bylo Volvo 480 ES nepřekonatelně originální, možná ne nejkrásnější, ale v mých očích neexistoval zajímavější hatchback. Nové bezpečnostní předpisy sice zahubily vyklápěcí světla a klínovitou kapotu, ale v další reinkarnaci se po dlouhé době objeví jako Volvo C30. Navazuje také na koncepty 3CC a SSC a některé detaily v zadní části má shodné se stařičkým elegánem P 1800.
Dvoudveřové C30 Design Concept má v interiéru místo pro čtyři cestující, což by, vzhledem k počtu pasažérů, kteří se v průměru vozí v tomhle typu vozu, bylo postačující, sériové provedení však bude mít nejspíše konvenční zadní lavici. Zatím můžete obdivovat dvě sportovní sedadla i vzadu, která jsou kvůli větší nabídce prostoru v oblasti ramen umístěna blíž k podélné osie. Celou posádku rozmazluje špičkové audio, kterému se teď pokusím napsat jméno bez zkomolení: Volvo Premium Sound system, se zesilovačem Alpine 5x130 W digital ICE Power, Dolby Pro Logic II Surround a deset reproduktorů dánské firmy Dynaudio. Vás ale více zajímá motor, že? Jde o pětiválec o objemu 2,4 litru, přeplňovaný turbodmychadlem a výkonem 260 koní při 5500 otáčkách. Maximální točivý moment 350 Nm je k mání od 2100 do 5000 ot./min. Se šestistupňovou manuální převodovkou není problém zrychlit na stovku za 6 vteřin a vyzkoušet, jestli elektronika opravdu utne zrychlování při 250 km/h.
Volvo C30, které si bude dělat nároky na Audi A3 či „jedničku“ od BMW, měří 424 centimetrů, tedy o 23 cm méně než model S40, a jeho šířka je 178 cm. Jak to bude v sérii s obutím, zatím nevíme, Design Concept má ovšem 19ti palcové disky, gumy Pirelli Corsa 225/35 R19 a pod nimi brzdy Brembo s ventilovanými kotouči o průměru 330 mm vpředu i vzadu.

Autor: Miro Mihalik, bývalý web www.motorcar.cz.

fotografie fotografie fotografie fotografie
fotografie fotografie fotografie fotografie
fotografie fotografie fotografie fotografie

  AUTA 5P