Co jsem testoval:
testované auto
Hyundai Accent 1.5 GLS Sedan


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ZE SOUČASNOSTI návrat  
logo Pagani

PAGANI AUTOMOBILI S.p.A. 2012

V kraji motorů (Terra di Motori), přibližně v polovině cesty mezi městy Modena a Bologna se nachází městečko San Cesario sul Panaro. A v něm sídlí malosériový výrobce supersportů, firma Pagani. A tu jsem navštívil koncem října 2012 při zájezdu "Za rychlými koly do Itálie".

Automobilku Pagani založil Horacio Pagani, původem z Argentiny. V roce 1983 přesídlil do Itálie a nastoupil do firmy Lamborghini. V roce 1991 zakládá vlastní společnost Modena Design a spolupracuje na návrzích karosérií pro společnosti Lamborghini, Nissan, Aprilia, Renault a další. Od roku 1993 pracoval na návrhu vlastního vozu, původně pojmenovaného Fangio F1 a později přejmenovaného na Zonda. Na jaře 1999 pak představil první sériový model Zonda. Od roku 2011 vyráběla společnost Pagani nový model Huayra (=vítr).

V továrničce Pagani nám ukázali dvě místnosti. V první probíhala na dvou stanovištích montáž vozů. Ve stádiu rozpracované montáže tam byly dva supersporty Pagani Huayra. Ve druhé místnosti se nacházely dva autoklávy. Autokláv je uzavíratelná tlaková nádoba, ve které probíhají reakce za vysokého tlaku a teploty. V autoklávech vyráběli kevlarové součásti kokpitu a karosérie. Některé díly byly čistě kevlarové (z uhlíkových vláken), jiné aluminiumkevlarové (s přídavkem hliníkových drátků).

Pagani si vyráběl nosné skelety a karosérie, mechanické skupiny a další výbava pocházely od externích dodavatelů, se kterými měl Pagani uzavřeny exkluzivní smlouvy. Motory dodával AMG Mercedes-Benz, keramické brzdy Brembo. Téměř na všech dílech bylo logo Pagani. I titanové šrouby, kterými byly díly spojovány, na sobě měly značku Pagani. Na jeden vůz spotřebovali asi 1 400 různých šroubů. Pagani si také vedl ve speciálních knihách evidenci o každém vyrobeném voze, což pak využívali při případných opravách dříve vyrobených vozů.

Roční výroba firmy Pagani čítala kolem 40 vozů, cena každého z nich se pohybovala kolem 1,5 miliónu Euro a dodací lhůta byla dva roky. Vozy se vyráběly na zakázku a každý byl postaven a vybaven podle požadavků jeho budoucího majitele.

Ve výrobě se nesmělo fotit, fotografování bylo povoleno jen ve vstupní hale, kde stál závodní speciál Pagani Zonda R a pod schody monopost Pagani Renault. Byla zde také prodejna modelů a dalších reklamních předmětů. Stěny zdobily obrazy vozů Pagani, vitríny s modely a u vstupních dveří byl vystaven motor.

Následují tři desítky fotografií z uvedené vstupní haly a pohled na továrnu z ulice. Poslední dva odkazy ukazují vozy Zonda Cinque a Zonda R z reklamních plakátů, ty jsem doplnil oficiálními firemními snímky.

Autor: Z. Patera, Auta5P.

auto auto auto auto auto auto
    auto auto    

  AUTA 5P nahoru