Co jsem testoval:
testované auto
Citroën Xsara Picasso 2.0 HDi


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
Z HISTORIE  


LIDOVÁ VOZÍTKA 1948

Při procházení svého archivu jsem našel zajímavý soubor - kopii materiállu, nazvaného VÝSTAVA LIDOVÝCH VOZÍTEK KATALOG 1948. Materiál vydal Autoklub republiky Československé a stál 8 Kčs. Dokument obsahuje popisy dvou desítek lidových vozítek vytvořených amatérsky i na profesionální úrovni v období krátce po druhé světové válce.
Z uvedeného materiálu:
U nás vyrábíme dobré a levné motocykly. Ty však neskýtají ochranu před nepohodou. Vyrábíme také dobré automobily. Jejich ceny jsou však zdrcující většině pracujících nedostupné. Proto se hledaly cesty, jak postavit něco, co by bylo mezi motocyklem a automobilem. Porůznu se objevovali samorostlí konstruktéři, kteří řešili problém po svém, někdy příliš originálně, někdy nedobře, někdy vtipně. Nebylo však jednotného názoru, jakého hlediska se přidržet, aby jejich vozidlo bylo možno nazvat lidovým.
Technický výbor Autoklubu RČs chtěl všechny snahy sjednotit, aby se nám otevřely nové výhledy. Vypsal proto soutěž na konstrukci lidového vozítka a měl pouze 2 podmínky:
1) vozítko musí být schopno dopravovat nejméně 2 dospělé osoby, kryté před nepohodou.
2) vozítko nesmí mít vyšší spotřebu než 5 litrů na 100 km.
Ve všem ostatním dal konstruktérům svobodu sáhnout k jakémukoliv technickému řešení.

Dokument ve formátu PDF mi poslal jeden z návštěvníků stránek Auta5P někdy v srpnu 2005, bohužel už se mi nepodařilo zjistit, kdo to byl. Dodatečně mu alespoň touto cestou děkuji.

Lidová vozítka


  AUTA 5P