Co jsem testoval:
testované auto
Škoda Favorit 136 L LPG


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ZE SOUČASNOSTI návrat  
státní znak Itálie

ČÍM SE JEZDÍ V ITÁLII

Itálie je známá výrobou sportovních automobilů a mnoha karosárnami. Vozy značek Alfa Romeo, Ferrari, Lancia, Lamborghini, Maserati jsou světoznámé, také výtvory karosářských studií Bertone, ItalDesign nebo Pininfarina jsou motoristickým fanouškům známé. Většina italských automobilek postupně přešla pod křídla koncernu Fiat, některé zanikly a několik jich vlastní společnosti, sídlící mimo Itálii - například výrobu sportovních vozů Lamborghini vlastní německá automobilka Audi, součást koncernu Volkswagen. Firma Audi mimo jiné také zakoupila motocyklovou továrnu Ducati. V dlouhé historii italského automobilového průmyslu se objevovaly také další firmy a firmičky, jednou z těch dnes fungujících je například společnost Pagani, vyrábějící malosériově drahé supersporty s motory AMG Mercedes-Benz.

Během zájezdu do Itálie, nazvaného "Za rychlými koly do Itálie", kterého jsem se zúčastnil koncem října 2012, jsem nafotil ve chvilkách volna několik automobilů na italských ulicích a parkovištích. Většina Italů jezdí menšími vozy Fiat, ale je zde i řada dovážených vozů. Viděl jsem pár škodovek, jednu Dacii a řadu západoevropských a asijských vozů. Hodně taxikářů používalo hybridní automobily Toyota Prius. Nejvice času jsem měl v Maranellu, kde jsem v dešti prošel parkoviště před továrním muzeem Ferrari a nafotil také vozy, které zde půjčovali na krátké projížďky. Ferrari na řadu vozů nedává štítky s typem modelu a určit tak přesný model bývá někdy obtížnější. Některé fotografie jsou z Bologne, kde jsme měli krátkou procházku po městě a jeden snímek pochází z městečka Dosso. Všechny snímky jsou z provincie Emilia Romagna, nazývané "Terra di Motori" - tedy kraj motorů. Sídlí zde automobilky Ferrari, Lamborghini, Maserati, Pagani a motocyklová továrna Ducati.

K povídání o vozidlech v Itálii jsem připojil více než 130 fotografií a ty jsem doplnil dostupnými technickými údaji a popisem. Pro zajímavost je na konci galerie také "oblečený" skůtr a dobře zamčený bicykl.

Autor: Z. Patera, Auta5P.

auto auto auto auto auto auto
auto auto auto auto auto auto
auto auto auto auto auto auto
auto auto auto auto auto auto
  auto auto auto auto  

  AUTA 5P nahoru