Co jsem testoval:
testované auto
Dacia Duster 1.5 dCi 109 4x2


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
Z HISTORIE návrat  

logo

Sbírka vozů WALTER

Prvního dubna roku 2014 mi zavolal pan Nenad Crnič, pražský nezávislý producent, že natáčí dokument o historii pražské taxislužby a požádal mne, abych do tohoto dokumentu pohovořil o historii českých automobilek v období do druhé světové války. O pár dnů později jsem se v rámci natáčení dostal do malebné vesničky poblíž Prahy, kde má svou sbírku vozů Walter pan Stanislav Karger. Historické vozy dělaly kulisu a pan Karger mladší pohovořil do dokumentu o historii automobilky Walter a o vozech v jeho sbírce.

Natáčení se protáhlo, producent a režisér v jedné osobě hledal různé pohledy a záběry. Potřebné ticho pro nahrávání zvuku bylo často rušeno nízko prolétavajícími letadly, štěbetajícími ptáky, štěkajícími psi nebo kostelním zvonem. Také povídání se vždy nevydařilo a některé části se točily několikrát. Strávili jsme tam více než 3,5 hodiny. Během volných chvil jsem nafotil vozy, podvozky a motory ze soukromé sbírky pana Kargera.

Filmový dokument o pražské taxislužbě, nazvaný "Nechte se svézt" dokončil Nenad Crnič až v roce 2022, kdy jsem byl pozván do Prahy na jeho premiéru (viz video). Celovečerní film trval déle než dvě hodiny, na několika záběrech jsem v něm pohovořil jako "automobilový encyklopedista". Autor nakonec všem, kdo se na dokumentu podíleli poděkoval. Řel mi, že po sestříhání na asi půlhodinový film by o dokument měla zájem Česká televize. Zda budou mé výstupy také v sestříhané verzi netuším. Více o premiéře viz reportáž na blogu chrpa-pa.cz.

Rodinná sbírka pana Kargera čítala v době návštěvy čtyři vozy Walter, dva podvozky Walter, jednu Pragovku, jeden automobil Tatra a šoupátkový motor Laurin&Klement. Dále byla v garáži velká sbírka chladičů, volantů, kanystrů na oleje, dobového nářadí, poznávacích značek, reklamních cedulí a dalších artefaktů. Pan Karger starší prohlásil, že mu je už 100 let (minus 24) a že vozy Walter sbírá už padesát let.

Josef Walter začínal opravami jízdních kol a jejich výrobou. V roce 1902 postavil první motocykl, v roce 1910 přidal výrobu tříkolek. Po stavbě několika prototypů zahájil Walter také výrobu osobních automobilů. Prvním sériově vyráběným modelem byl čtyřválec W-I, nabízený od roku 1913. Ve stejném roce se společnost přestěhovala do nové továrny v Jinonicích. Řada vítězství motocyklů, tříkolek i automobilů Walter proslavila značku nejen doma, ale i v zahraničí.

Po první světové válce převzal výrobu motocyklů Josef Janatka, později je dodával pod značkou ITAR. Produkci tříkolek převzal Jaroslav Šibrava, který je prodával pod značkou Trimobil. Továrna Walter pokračovala výrobou osobních a nákladních automobilů. V roce 1923 zahájili ve firmě výrobu leteckých motorů, začínali licenčními motory BMW a Bristol, později zavedli produkci vlastních leteckých motorů Walter.

Osobní automobily Walter nesly původně označení W-I, W-II a W-III. Po první světové válce byly zavedeny modely WIZ, WIZI, P-I, P-II, P-III a P-IV. Modely s písmenem "Z" navrhl konstruktér Ing. Zubatý, modely označené písmenem "P" měl na svědomí Ing. Plocek. V roce 1927 přišly modely 4-B, 6-B, které konstruoval Ing. Barvitius (písmeno "B"), pak následovaly typy Standard, Super a Regent. V roce 1931 představil Walter svůj největší a nejluxusnější automobil, dvanáctiválec Royal. Byl to jeden ze dvou československých dvanáctiválců, druhým byla Tatra 80. Od roku 1930 vyráběl Walter také vozy v licenci italské automobilky Fiat jako modely Bijou, Junior, Princ a Lord. Postupně se Walter vypracoval na největšího výrobce leteckých motorů ve střední Evropě a produkci automobilů v roce 1937 ukončili.

Po druhé světové válce byl podnik znárodněn, přejmenován na Motorlet a nadále vyráběl letecké motory. V letech 1946 až 1951 vyráběli ještě v Jinonicích podvozky a motory pro lidový vůz Aero Minor, jeho konečnou montáž prováděla letecká továrna Rudý Letov (Aero) v Letňanech.

Na následujících snímcích jsou vozy ze sbírky pana Kargera. Pan Karger mladší mi k nim řekl i základní údaje, jako typ, rok výroby, objem a výkon motoru. Za možnost shlédnutí a vyfotografování patří poděkování oboum pánům Kargerům, staršímu i mladšímu.

Kargerovic sbírka

auto auto auto auto auto auto
  auto auto auto auto  

  AUTA 5P nahoru