Co jsem testoval:
testované auto
Toyota C-HR 1.8 Hybrid


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
REKLAMNÍ ČLÁNEK návrat  


Chcete co nejlevnější povinné ručení? Máme 4 tipy, jak na to

Reklamní článek, uveřejněný před rokem 2016, odkazy v něm uvedené již nemusí fungovat.

Povinné ručení nabízí na českém trhu celkem 14 pojišťoven. Jste přesvědčeni, že právě ta vaše vám poskytuje to nejlevnější povinné ručení? Přečtěte si, jak na povinném ručení ušetřit ještě více.


pojištění

1. Zjistěte nabídky konkurence

Jednotlivé pojišťovny jsou konkurenty a bojují o zákazníky. Proto se snaží mít vždy o něco lepší nabídku, než má jejich největší rivalská společnost. Prověřte, jestli náhodou nenabízejí jiné pojišťovny lepší podmínky než ta vaše. To, že před pěti lety, kdy jste si pojistku uzavírali, byla nejlevnější, nemusí vůbec nic znamenat. Srovnání nabídek pojišťoven přitom může být otázka chvilky. Stačí navštívit některý z internetových srovnávačů, vyplnit údaje o sobě a svém voze a v mžiku budete znát nabídky všech pojišťovacích subjektů na trhu. Spolehlivým srovnávačem je například TopSrovnani.cz, které zohlední veškeré aspekty ceny a porovná konkrétní nabídky povinného ručení. Pak už stačí jen vybrat tu nejvýhodnější a případně sjednat nové pojištění. Nezapomeňte při výpovědi u své stávající pojišťovny požádat o potvrzení o výši vašeho bonusu. Ten vám totiž v plné výši uzná i nová pojišťovna a vy tak budete mít pojistku ještě levnější.


2. Čím starší pojistník, tím levnější pojistka

Není žádnou výjimkou, že je pojišťovací smlouva sepsána na jinou osobu než je provozovatel vozidla. Český zákoník to umožňuje a pro pojišťovny je to běžná praxe. Výše pojistného je vypočítávána mimo jiné i na základě věku pojistníka. Čím je pojistník starší, tím je považován za zkušenějšího řidiče a jeho pojistné je proto nižší. Patříte-li mezi mladší řidiče, vyplatí se vám napsat smlouvu o povinném ručení na jednoho z vašich rodičů, nebo dokonce prarodičů. Obecně mají nejlevnější povinné ručení řidiči nad 55 let. Dalším z faktorů tvorby ceny povinného ručení je velikost obce, ze které pojistník pochází. Čím větší obec, tím vyšší cena pojistky. Pokud tedy máte dědečka na venkově, máte šanci získat nejlevnější povinné ručení.


3. Nenechte smlouvu prodlužovat automaticky

Smlouvy s pojišťovnami jsou obvykle uzavřené tak, že se jejich platnost každý rok automaticky prodlužuje, aniž byste pro to museli cokoliv dělat. Právě automatickým prodlužováním ale často přicházíte o nové výhody, které pojišťovna zařadila do své nabídky. Vy totiž platíte stále podle starých podmínek. Vyplatí se proto čas od času zkontrolovat, jestli vaše pojišťovna nezačala nabízet výhodnější produkt a v takovém případě se o něj přihlásit. Můžete navíc vyzkoušet taktiku, která je známá především pro vyjednávání podmínek nového telefonního tarifu. Jednoduše své pojišťovně pohrozte, že odejdete. Výhodné retenční nabídky totiž fungují u pojišťoven stejně dobře jako u mobilních operátorů.


4. Nižší frekvence placení může znamenat nižší cenu

Své povinné ručení můžete platit čtvrtletně nebo ročně. Věděli jste ale, že některé pojišťovny nabízejí různé ceny při různých frekvencích plateb? S nižší frekvencí klesá také cena! Než se rozhodnete pro čtvrtletní platby, ověřte si tedy, zda byste při ročních platbách neměli nárok na výhodnější podmínky.


  AUTA 5P nahoru