Co jsem testoval:
testované auto
Ferrari F430 F1


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
Z BUDOUCNOSTI návrat  

ŠKODA EXPRESS - POHLED DO BUDOUCNOSTI

Škoda Express Není, ale může být. Nechme se překvapit, zda nová Škoda Octavia bude vypadat takto, nebo zcela jinak.

Za sedmero horami a sedmero řekami pořádají jeden nejmenovaný autosalon. Na něm se prezentuje česká značka koncepční studií nazvanou Škoda Express. Tato studie vykazuje všechny znaky hotového vozu připraveného pro výrobní linky a tak se právem naskýtá otázka, zda se nejedná o věrný předobraz nové generace řady Octavia.

Základní rozměry vozu jsou téměř shodné se stávající Octavií Combi. Vůz na pohled působí robustním dojmem balancujícím na rozhraní liftbacku, combi a SUV, a tím se strefuje do moderního trendu spojujícího funkci s dynamickým designem. Design vozu nese a dále rozvíjí prvky známé z novějších modelů značky jako jsou nezaměnitelná identita daná originální škodováckou maskou, opticky oddělená střecha s matně černými sloupky a výrazné světlomety. Je dobře, že si je automobilka vědoma ceny těchto originálních atributů a neopouští je. Celkově je znát ústup od puristicky funkčních tvarů směrem k volnějším křivkám, které v budoucnu odliší vozy škoda od svých německých bratrů. Funkční styl dobře posloužil v době budování image značky, nyní je potřeba jíti dál.

Z robustního designu karoserie a vysoké přídě těží připravoaná varianta Scout, která se stane plnohodnotným vozem kategorie SUV s možností manuálního odřazení spojky Haldex a mezinápravového diferenciálu pro středně náročný a kluzký terén. Pro tento účel slouží i aditivní výztuha podlahové plošiny a robustnější zavěšení kol. Volitelnou připravovanou novinkou je tlačítko se symbolem sněhové vločky na středovém tunelu, po jehož stlačení se při rozjezdu na sněhu budou přibrzďovat jednotlivě protáčející se kola. Jde o zařízení rozšiřující systém ASR a podle tvrzení týmu vývojářů se jedná o systém suplující v nízkých rychlostech a při rozjezdu funkci samosvorného diferenciálu.

Pokusím se nyní věnovat pozornost jednotlivým vzhledovým prvkům nových vozů značky a vysvětlit jejich poselství z pohledu designéra.

Zepředu náš pohled upoutá především zvětšená maska chladiče. Je to trend nastolený německým triem prémiových značek a jde o věc, kterou je nutno následovat, pokud má být vizuální image značky čitelná a určující. A to dokonce i bez ohledu na to, zda jde o řešení čisté z hlediska vzhledu vozu. Další věcí, kde došlo ke změnám je sendvičová konstrukce celé přídě i zádě vozu včetně blatníků a hojnější využití plastů na povrchových dílech karoserie. Opět jde o trend, který není nijak nový a je znám po léta z různých koncepčních studií všech možných automobilových výrobců a také již zhruba 50ti sériově vyráběných modelů. Je to řešení praktické z hlediska uživatele při drobné dopravní nehodě a zároveň lukrativní pro automobilky a výrobce náhradních dílů v případě nehody většího rozsahu. Jde také o to, že i těžce poškozený vůz jde vrátit do původní podoby s využitím nových dílů aniž by utrpěla životnost vozu.

Přední světlomety navazují na tradici značky, mají skryté ostřikoače známé z řady Superb a splňují požadavky zákazníků na moderní vzhled. Lemy blatníků jsou, jak káže trend, vystouplé a výrazné. Zvláštní pozornost věnoval designerský tým klikám dveří. Je to první věc, na kterou majitel vozu sáhne a je až s podivem, kolik automobilek na tuto skutečnost zatím nereflektuje. Přední kliky jsou z leštěného kovu a je na nich vytlačen název vozu. Působí i na dotek velmi hodnotným dojmem. Kliky zadních dveří jsou po vzoru vozu Roomster opticky skryty v C sloupku. Absence klik v ploše zadních dveří navozuje vzhled coupé.

Hodně výrazných změn se událo na zádi vozu a přesto si myslím, že se podařilo zachovat základní identitu značky i v této partii. Hlavním rysem je vysoká stěna zavazadlového prostoru umožňující tento prostor velkoryse využít skoro až do výšky na jakou jsme zvyklí u vozů typu kombi. Tomu napomáhá i výklopná zadní stěna, nahoře zasahující až k C sloupku karoserie. Zvolené tvarové řešení není zasklením ani konstrukčně náročnější než výroba běžné zádě vozu kombi. Je třeba si zvyknout na absenci zadního stěrače, který není u liftbacků běžným standardem. Myslím, že právě záď vozu svědčí o tom, že se designerům podařilo skloubit funkčnost s dynamickou estetikou.

Druhá generace vozů Škoda Octavia nás příjemně překvapila výraznýou optikou zadních světlometů, zejména v rozsvíceném stavu. Nová kreace se pokouší jít v tomto směru ještě dále částečným zapuštěním diodových světlometů do těla karoserie. Nechme se překvapit, zda bude tento prvek životaschopný. Domnívám se, že by mohlo jít o další z budoucích identifikačních prvků značky.

Ve vyšších stupních výbavy bude k dispozici známá panoramatická střecha, nyní s elektricky odsuvným předním dílem a také volitelné dvoubarevné lakování vozu. To zda zákazník koupí, či nekoupí nový vůz a který si nakonec vybere, pokud není patriotem jedné značky, to je dnes o chytrých detailech. U Škody to vědí a věřím, že budou stále Simply Clever. Oblíbil jsem si vozy značky Mercedes Benz, protože tam už to vědí přes 30 let. Půjde naše domácí značka v jejích šlépějích?

Na obrázcích jsou designové studie Škoda Express, Express Panorama a Express Scout Bicolora.

Autor textu i obrázků: Petr Lanzendorf, leden 2011.


Škoda Express Škoda Express Škoda Express

  AUTA 5P nahoru