Co jsem testoval:
testované auto
Citroën DS5 Hybrid4 Sport


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ČLÁNKY  

DODGE HORNET CONCEPT - Krabicoid

Ani velkoobjemové motory nenažraných pick-upů nedisponují takovým výkonem, aby přetáhly zájem starého kontinentu ke značce Dodge, pokud nenabídne rozumnější rozměry, obratnost a výkon. Yankee´s si myslí, že Hornet by mohl být našim šálkem kávy.

Aby nevznikl nějaký omyl, Hornet (Sršeň) je studie. Viper, Charger a spoustu dalších konceptů však Dodge také nestavěl pouze pro efekt a časem se dočkaly sériové výroby. Mark Moushegian, šéf designu to řekl jasně: „Hornet spojuje Evropě vyhovující motor a velikost karoserie s agresivním americkým zevnějškem a flexibilním interiérem.“ Tenhle člověk zároveň potvrzuje, že inspiraci hledali ve vozech rallye. Popravdě, kompaktní hatchback vypadá jako nedonošený plod lásky mezi Dodgem Nitro a Opelem Agila, ale líbí se mi, jak ošklivost povyšuje nad krásu sport−appealem. Zároveň by to ale mohl být problém sériového modelu, který má vždycky umírněné tvary a menší kola.

Koncept má pod krátkou kapotou uložený malý čtyřválec o objemu 1,6 litru se 16ti ventilovou hlavou, který by nebyl nijak zajímavý, kdyby mu v dýchání nepomáhal kompresor. Díky tomu vrhne na silnici 170 koní a 224 newtonmetrů, což ve spojení se 6ti stupňovou manuální převodovkou stačí na stovku za 6,9 s a maximálku 210 km/h. S americkým pojetím nemají nic společné ani rozměry karoserie – s délkou 3846, šířkou 1932 a výškou 1566 mm odpovídá průměrné velikosti zavazadla, které se vejde na běžný americký pick−up.

Autor: Miro Mihalik, bývalý web www.motorcar.cz.


  AUTA 5P