Co jsem testoval:
testované auto
Ferrari F430 F1


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
Z HISTORIE návrat  

ŠKODA FABIA - JAK ŠEL ČAS

Škoda Fabia Historie modelové řady Fabia, která patří do koncernu tuzemské automobilky Škoda Auto, a.s., se začala psát na přelomu tisíciletí, konkrétně 14. září 1999, kdy na 58. autosalonu ve Frankfurtu spatřil světlo světa automobil Škoda Fabia. Jeho předchůdkyni, Škodě Felicii, již nestačil dech, a tak inženýři v Mladé Boleslavi využili nemalé finanční investice a pustili se do vývoje nového vozu. A výsledek stál za to! Na rozdíl od Felicie, mezi jejíž nesporné výhody patřil mimo jiné bohatý vnitřní prostor, Fabia překvapila novou a výrazně lepší podvozkovou platformou, která byla později použita například u Volkswagenu Polo či u druhé generace Fabie, zdokonalenými pohonnými jednotkami, dobře zpracovaným interiérem, svěžím designem a celkově skvěle vyváženým poměrem mezi výkonem, kvalitou a cenou. Mimořádně kvalitní dílenské zpracování zaručilo bytelnost, spolehlivost a dlouhou životnost vozu Škoda Fabia – a přesně tyto vlastnosti doslova učarovaly české zákazníky. V poměrně krátkém čase si automobily řady Fabia dokázaly vybojovat významnou pozici nejen na českém, ale i na celosvětovém automobilovém trhu a díky svým jízdním vlastnostem se vyšvihly na čelo své kategorie. V současné době je Fabia také nejžádanějším a nejprodávanějším ojetým autem v České republice i na Slovensku.

Škoda Fabia První motorové jednotky vycházely z motoru Felicie. Šlo o čtrnáctistovky 1.4 MPI, které byly k dostání o výkonu 50 kW (68 koní) a o rok později i o výkonu 44 kW (60 koní), a to ve verzi Junior, která se jistě zapsala do paměti tehdejších motoristů mimo jiné i svou téměř spartánskou výbavou. Od počátku výroby byla Škoda Fabia nabízena i s motory 1,4 16V se 75 a 100 koni (55 a 74 kW). Rok 2000 přinesl dvoulitrový motor, a to 2,0 MPI s 85 kW (115 koní), ten si ale nezískal oblibu veřejnosti - zčásti kvůli vyšší ceně, zčásti kvůli technickým problémům, jejichž řešení na čas stáhlo dvoulitry z nabídky. V roce 2002 přivítal trh asi nejslavnější agregát, a to tříválec 1,2 HTP o výkonu 40 kW (54 koní) a 47 kW (64 koní), který Škodě Fabia propůjčil dynamiku lehkého vozu. V letech 2001 až 2002 do Fabie montovali také litrový motor o výkonu 37 kW (50 koní), což byl nejslabší motor Škody Fabia vůbec. Současná výroba vozů řady Fabia je doprovázena motory 1,2 TSI o 66 nebo 77 kW. Nesmíme však zapomenout ani na naftové verze, jejichž historie se píše od samotného počátku výroby Škody Fabia, a to díky motorům 1,9 SDI o výkonu 47 kW (64 koní) a 1,9 TDI-PD se 74 kW (100 koni), jejichž hlavní předností byla především úspornost. V roce 2003 následoval tříválec 1,4 TDI-PD s výkony 51, 55 nebo 59 kW. Naprostým trhákem se však stala verze RS (2003-2006): tento hot-hatch s výkonem 130 koní poháněl motor 1,9 TDI (96 kW), který si získal oblibu pro svůj skvělý výkon kombinovaný s přijatelnou spotřebou. RS se především díky své výbavě stala jasným vrcholem nabídky, a proto, když 8. 4. 2004 byla vyrobena miliontá Fabia, byla to symbolicky právě tato verze.

Škoda Fabia Sedan Mladoboleslavská automobilka nezahálela a u Škody Fabia se vytasila s opravdu širokou nabídkou motorových jednotek. Nelenila však ani, co se týče karoserie. První Fabie byly vyráběny s karosérií pětidvéřového hatchbacku (výroba první generace hatchbacku byla ukončena 13. 4. 2007) a díky svému elegantnímu, avšak praktickému vzhledu si poměrně rychle získaly přízeň. Českým motoristům však chyběl bohatý vnitřní prostor, na který byli zvyklí u Felicie. Jejich přání bylo vyslyšeno o rok později (v roce 2000), kdy se společnost Škoda Auto, a.s. vytasila s  karosářskou variantou Combi, která je z dlouhodobého hlediska hodnocena jako designově nejzdařilejší. Elegantní prodloužená linie střechy skrývající objemný zavazadlový prostor ukončený prakticky řešenými svislými zadními dveřmi již při prvním pohledu prozrazuje, že Fabia Combi je vůz jako stvořený pro pohodlné cestování. Tak jako byla Fabia Combi přijata s nadšením, byly ohlasy na další karosářskou verzi, sedan (rok 2001), přesně opačné. Sedan ve skutečnosti představoval přemontovaný hatchback a ačkoli v žádném případě nešlo o úplný nezdar, stal se nejméně prodávanou karoserií řady Fabia. O rok později následovala užitková verze kombíka nazvaná Praktik a svým řešením byla uzpůsobena především pro přepravu nákladu.

Škoda Fabia Combi Výbavy byly od začátku výroby tři a jejich názvy jasně korespondují se stupněm vybavenosti vozu Škoda Fabia: základ tvořila výbava Classic, od níž se přes Comfort přešlo k vrcholové příčce Elegance. V roce 2001 byla představena i odlehčená verze Junior s nejnižším stupněm výbavy, jejímž výrazným poznávacím znamením byly nelakované nárazníky. Vybavenost jednotlivých verzí lze v rámci třídy považovat za standardní, avšak kvalita vozu Škoda Fabia, především jeho jízdních a bezpečnostních vlastností, byla vždy nadstandardní. Dokladem je rok 2000, kdy si Škoda Fabia vysloužila čtyři hvězdičky (z maximálního počtu pěti) při nezávislých crash-testech konsorcia Euro NCAP.

Škoda Fabia působí tak, jako kdyby byla od počátku stvořena pro úspěch. Od první chvíle byla přijímána s nadšením jak veřejností, tak odborníky. Za pouhých dvanáct let se nesmazatelně vepsala do povědomí českých motoristů a úspěch sklízela i za hranicemi. V roce 2012 byla vyrobena třímiliontá Škoda Fabia, a toto číslo jen potvrzuje oblibu této značky. Svoje místo na výsluní si vybojovala i v autobazarech a stala se nejprodávanějším ojetým autem na českém i slovenském automobilovém trhu. Díky kvalitnímu zpracování Fabia, ani coby ojetý automobil, neztrácí své prvotřídní jízdní vlastnosti. K tomu všemu se přidává nadčasový design, slušná výbava, komfortní interiér a přijatelná cena. Takže pro ty, kteří se chystají do autobazaru koupit si ojetý vůz, je Škoda Fabia dobrá volba.

Text: Monika Kovačková, katalog-automobilu.cz.

Foto: Z. Patera, Auta5P.

Poznámka autora encyklopedie Auta5P: článek je přílišným chvalozpěvem, s některými vozy Fabia měli jejich majitelé dost problémů. Asi nejčastější závadou byly rychle odcházející žárovky H7 v hlavních světlometech. Prostor ve voze byl menší než u předchozí Felicie, také zavazadlový prostor byl menší. Podstatně se také zvýšila spotřeba, daní za vyšší bezpečnost byla vyšší hmotnost vozu. Jízdní vlastnosti byly dobré, ale ne nadprůměrné. Článek se zabývá jen první generací modelu Fabia, o druhé generaci je jen skromná zmínka. Tříválce rozhodně nebyly dynamické, tak možná v porovnání s litrovým čtyřválcem OHV. U tříválcových motorů HTP také brzy odcházely "bezúdržbové" řetězy pohonu vačkového hřídele a selhávaly rozvody.


  AUTA 5P nahoru