Co jsem testoval:
testované auto
Citroën C5 Tourer 2.0 BlueHDi 180 AT


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ČLÁNKY  

SAAB AERO X CONCEPT - Živá voda

Zdálo se, že Saab pomalu umírá v náručí General Motors a modely odvozené od Subaru a Chevroletu působily jako poslední křeč před exitem. Teď to však vypadá tak, že oproti světlu na konci tunelu se objevila malá záře, poselství, že cesta zpátky stále existuje. Saab by ji měl najít pomocí studie Aero X.

V Ženevě jsem nestihl tiskovou konferenci Saabu. Popravdě, nevyhledávám opulentní divadlo žádné automobilky kvůli tomu, že se mi to zdá zbytečné. Rychlé střídání světel reflektorů, podprahová hudba a oslavné tlachy plné povzbudivých čísel beztak nevylepší odfláknutý interiér nebo brzdnou dráhu z teritoria vodních plavidel. Stejně tak jsem neměl důvod zastavovat u stánku švédské automobilky, která ani po sňatku s americkým gigantem nenašla své štěstí. Novinku neohlašovali žádnou a šplechty o připravovaném nástupci kompaktního obratného šporťáčku Sonet jsem z výše uvedených důvodů považoval za fantazírování, které mohlo pocházet ze zbožného přání fanoušků nebo oddělení PR, snažícího se odvrátit definitivní pád v zapomnění. Protože Saab mám ještě z dob modelů 96 a 900 turbo stále rád, nedalo mi nepodívat se, jak vegetuje slavné severské jméno a málem mi zaskočilo. V perleťově bílém rouchu a na obrovských kolech připomínajících lopatky turbínového kola tam stál automobil, který přiváděl lidi k němému úžasu.

Éra 50. až 70. let, kdy za oceánem dominovaly vozy inspirované proudovými stíhačkami, s sebou přinesla ploutve, za které by se ani dnes nestyděly nosné rakety Sojuz. S funkčností to však nemělo co do činění. Odlišný přístup uplatňoval Saab. Karoserie podřizoval aerodynamické optimalizaci a jako připomínky ke spojení s letectvím bylo možné najít hlavně účelová pojítka. Časem se od této linie skoro upustilo, ale nová studie Aero X ukazuje, jak velké jsou možnosti spojit letecký průmysl s automobilovým i po vizuální stránce tak, aby to nepůsobilo kýčovitě. Když vynecháme stříbrnou linku v masce chladiče, která zobrazuje příčný průřez křídlem letadla, nejmarkantnějším odkazem je kabina připomínající kokpit. Doslovně. Vstupuje se do ní jako do bojové stíhačky – dveře se nejdříve pozvednou do pózy „éro se sklopenými křídly“ a pak se celá střecha bez sloupků i s panoramatickým oknem postaví na přední pantografický závěs.

Staré Saaby jsem si pamatoval i proto, že kvůli bezpečnosti razily cestu signalizaci nezapnutých bezpečnostních pásů, přičemž varovný piktogram byl velice podobný těm z dopravních letadel. Byla v tom symbolika, ale říkat o Saabu, že se jejich interiér podobá kokpitu, mohlo někomu připadat jako vtip. K studii Aero X bych se však tohle přirovnání použít nebál. Designéři totiž nepoužili jediné tlačítko nebo spínač, který by se podobal ovládání v sériovém automobilu a palubní přístroje vystavěli z průhledného akrylátu s 3D grafikou. Na kompletní osvětlení vnitřního prostoru použili LED diody.

Skandinávie je známá svým šetrným přístupem k přírodě a tomu se snaží podřizovat naprosto vše – od průmyslu přes bydlení až po dopravu. Zelené myšlenky měli i konstruktéři šestiválcového motoru BioPower. Je přizpůsobený spalování 100 % bioetanolu, který má oktanové číslo 106, tedy šťáva s vysokou odolností vůči detonačnímu hoření. Proto může mít 24ventilový agregát o objemu 2,8 l neobvykle vysoký kompresní poměr 12:1, přestože vzduch do něj tlačí dvě turbodmychadla s variabilní geometrií lopatek pod tlakem 1,0 baru. Společně s variabilním časováním sacích i výfukových ventilů a 32bitovým řídicím procesorem dosahuje výkonu 400 koní při 5000 otáčkách a maximální točivý moment 500 newtonmetrů od 2000 do 5000 otáček. Počítačový program propočítal tato čísla s hmotností 1,5 tuny, zahrnul do proměnných novou sedmistupňovou dvojspojkovou převodovku a pohon všech kol (přes vícelamelovou viskózní spojku) a vyšlo mu, že 100 km/h by vůz pokořil za 4,9 s.

Že Saabu není cizí ani létání v malé výšce, demonstruje rozložení hmotnosti 50:50, dvojité lichoběžníky vpředu a multilink vzadu, elektronická kontrola a změna nastavení tlumičů, mazání se suchou vanou, ventilované disky o průměru 380 mm vpředu i vzadu s osmipístkovými třmeny nebo 22- (vpředu) a 23palcové (vzadu) disky kol, které rotováním odsávají horký vzduch kolem brzdových kotoučů. Saab Aero X má na délku 4675 mm, šířku 1918 mm a výšku 1276 mm. Rozvor dvousedadlového kupé s ocelovým monokokem a karbonovou karoserií je 2795 mm.

Stejně jako vás i mě by zajímalo, bude-li se ve více či méně pozměněné formě Aero X vyrábět. Upřímně, nevím, ale pokud to GM myslí se záchranou křehkého Saabu vážně, tenhle „zelený“ sporťák by měl dostat zelenou.

Autor: Miro Mihalik, bývalý web www.motorcar.cz.


  AUTA 5P