Co jsem testoval:
testované auto
Lancia Dedra 1.6 i.e.


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
Z HISTORIE  


SAAB 92

Společnost Saab, založená roku 1937, se během druhé světové války zabývala výrobou letadel. Ale s koncem války se hledaly cesty, jak pokračovat dále i v dobách míru a diverzifikovat portfolio výrobků. Padaly různé návrhy na výrobu motocyklů, automobilů, užitkových vozů a dokonce vestavěných kuchyní. Trh motocyklů byl obsazený, užitkové vozy vyráběla Scania-Vabis a automobily již vyrábělo Volvo, které se orientovalo hlavně na větší a luxusnější vozy. Saab se tedy musel odlišit a zaměřil se na malé automobily.

Prvním prototypem byl Saab 92001, postavený v roce 1946, a zvaný též „Ursaab“. Na jeho vývoji pracoval tým 20 lidí, z nichž bylo 16 konstruktérů. Žádný z konstruktérů však neměl předchozí zkušenosti z výroby automobilů a dokonce jen dva z nich měli řidičský průkaz. Pro inspiraci navštívili závod Nyköpings Automobilfabrik a zakoupili také několik vozů pro nastudování konstrukce.

Saab 92 Výsledek jejich práce byl velkým úspěchem, neboť prototyp SAAB 92001 dokázal ujet přes 500 000 testovacích kilometrů. Jeho karoserie byla tvarována v aerodynamickém tunelu a díky tomu vykazovala koeficient odporu Cx=0,32, což je velmi dobrý výsledek i dnes. Design vozu byl ještě v roce 1947 pozměněn kvůli nepraktickému řešení přední kapoty. Vznikly ještě další 4 prototypy, než byla dokončena podoba sériového vozu Saab 92.

12. prosince 1949 začala produkce Saabu 92 pro modelový rok 1950, který vznikl v 700 exemplářích. Vůz byl podstatně dražší než jeho hlavní konkurenti Ford Anglia, Aero Minor nebo Renault 4CV. Modelový rok 1951 se odlišoval pouze dodavatelem palubních přístrojů. Místo přístrojů americké firmy Stewart-Warner byly nově použity přístroje německé společnosti VDO.

V roce 1950 vyrobil Saab 1 246 vozů, které byly všechny v zelené barvě. Inspirace Henrym Fordem je zde zřejmá: „Model Ford T můžete mít v jakékoliv barvě, pokud to bude černá.“ V případě Saabu byla ale dána přednost zelené. Za první čtyři roky produkce vzniklo nakonec zhruba 9000 vozů, což bylo o 1000 více oproti plánu.

Saab 92 Jako pohon Saabu 92 sloužil dvoudobý dvouválec o objemu 764 ccm s výkonem 25 koní. To stačilo vozu na maximální rychlost 105 km/h. Převodovka byla třístupňová.

Rok 1953 znamenal představení modernizované verze 92B. V této verzi bylo zvětšeno zadní okno pro lepší výhled z vozu a vůz dostal víko zavazadlového prostoru, aby se zlepšila jeho přístupnost. Objem zavazadelníku se zvětšil, a to díky změně umístění náhradního kola a baterie. Saab zároveň zlepšil využitelnost vozu, když nabídl zákazníkům box, který změnil vůz po vyndání zadních sedaček na malý van. Další možností byl „Bed kit“, který dokázal změnit interiér vozu v postel pro dvě osoby. K dispozici byly již 4 barvy – šedá, modrošedá, černá a samozřejmě zelená. Zapracovalo se také na výkonu motoru, který se zvýšil na 28 koní. Dále byly vyměněny přední světlomety, které dříve oslňovaly protijedoucí řidiče. Novým dodavatelem světlometů se stala Hella. Za příplatek bylo možné mít plátěnou shrnovací střechu, ale kvůli vysoké ceně se mnoho takových vozů nevyrobilo.

V roce 1954 přibyla další barva, a to kaštanová. 6. března 1954 sjel z výrobní linky jubilejní 10 000 Saab. Nástupce modelu 92B, model 93, byl představen v prosinci 1955, ale výroba modelu 92B pokračovala souběžně dále až do roku 1956. Celkově bylo vyrobeno 20 128 vozů Saab 92, většinu jich prodali na domácím trhu, exportováno bylo jen 998 vozů.

Původní text: Jan Matoušek, Eurooldtimers, mírně upraveno, poopraveno a doplněno.

Saab 92 v katalogu Auta 5P:


  AUTA 5P