Co jsem testoval:
testované auto
Lamborghini Huracan LP 580-2


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ZE SOUČASNOSTI návrat  

mapka Terra di Motori

ZA RYCHLÝMI KOLY DO ITÁLIE

Na internetu jsem již někdy v roce 2011 našel zájezd do italských automobilových muzeí do provincie Emilia Romagna, kraje motorů (Terra di Motori), kde sídlily automobilky Ferrari, Lamborghini a Maserati. Zájezd pořádala jakási plzeňská cestovní kancelář, ale to jsem na něj ještě nejel. Pak jsem ho znovu hledal na podzim roku 2012 a po nějaké době se mi podařilo najít onu cestovní kancelář i zájezd. Byla to cestovní kancelář Intertrans a zájezd se jmenoval "Za rychlými koly do Itálie". Termín koncem října vyhovoval, byly právě podzimní prázdniny, a cena byla také přijatelná. A tak jsem zájezd objednal, zaplatil, vyměnil si potřebná Eura a něco do rezervy a vyrazil do Plzně, kde bylo nástupní místo. V cestovních pokynech se sice částka za vstupy zvýšila z 90 Euro na 120 Euro, ale přidali jedno muzeum navíc.

Autobus přijel již asi 20 minut před plánovaným odjezdem, takže jsme v klidu nastoupili a vyrazili. Po noční cestě přes Německo a Rakousko jsme dopoledne začínali v Itálii v soukromém muzeu Lamborghini, nazvaném Museo Ferruccio Lamborghini, kde jsme shlédli několik sportovních vozů, pár zajímavých prototypů a také vtrulník a traktory Lamborghini. Muzeem nás prováděl jeho ředitel Fabio, synovec Ferruccia Lamborghiniho.

Pak jsme přejeli do Modeny, kde jme navštívili nové Museo Casa Enzo Ferrari, které bylo otevřeno na jaře 2012. Je umístěno v zajímavé budově, kterou navrhl archtekt Jan Kaplický a dokončil Andrea Morgante. Žlutá střecha muzea připomíná kapotu sportovního automobilu. Uvnitř jsme shlédli několik vozů Ferrari a Maserati a vzhledem k jejich nevelkému počtu bylo i dost času na nafocení exponátů.

Pak následovala krátká procházka Modenou a poté jsme odjeli do Sant'Agata Bolognese, do továrny Lamborghini. Prošli jsme jednou halou továrny, kde nám ukázali výrobní linku modelu Gallardo. Na tento vůz jim přivezou hotovou nalakovanou karosérii od Audi z Německa a také další díly, jako rozložený motor, jsou do továrny dovezeny. Na 25 pracovištích linky provádějí ručně montáž vozu, do kterého montují sestavený motor, podvozek, vnitřní výbavu interiéru atd., až je celý vůz hotov. Každý vůz se pak zkouší na zkušební stolici a nakonec absolvuje zkušební jízdu po běžných komunikacích. Lamborghini nemá svůj zkušební okruh. V továrně se nesmělo fotit a neukázali nám ani montáž motorů, ani druhou linku, na které montovali vozy Aventador, které vyrábí Lamborghini celé sám.

Po prohlídce továrny následovala krátká prohlídka továrního Museo Lamborghini, kde nás prováděl náš průvodce. Řekl řadu zajímavostí o některých exponátech, pak nám ale dal poměrně málo času na nafocení exponátů, stíhal jsem jen o fous. A to jsme ještě měli ve vymezeném čase navštívit prodejnu suvenýrů Lamborghini, kam jsem se již nedostal.

Poté následovala podvečerní prohlídka centra Bologne a odjezd na hotel, kde jsme dostali večeři a ráno také snídani. Ubytování bylo celkem v pohodě. Pokoje byly malé, ale slušně zařízené. Měly vlastní koupelnu s WC a sprchou, televizi s mnoha italskými kanály, postel, skříň a stolek se židlí.

Zatímco ve čtvrtek bylo teplo a svítilo sluníčko, v pátek byla mlha, ochladilo se a celý den pršelo. Ráno jsme začínali prohlídkou motocyklové továrny Ducati a firemního muzea (Museo Ducati).

Pak jsme navštívili továrničku Pagani, kde malosériově vyrábějí supersporty Pagani. Ukázali nám dvě místnosti. V jedné probíhala na dvou stanovištích montáž vozů Pagani Huayra, ve druhé byly dva autoklávy, ve kterých "pekli" kevlarové součásti kokpitu a karosérie. Motory dodával AMG Mercedes-Benz, také další díly dodávali subdodavatelé, kteří měli uzavřeny s Paganim exkluzivní smlouvy. Pagani údajně za rok vyrobil asi 40 vozů, cena jednoho se pohybovala kolem 1,5 miliónu Euro a dodací lhůta byla dva roky. Fotit se smělo jen ve vstupní hale, kde stál vůz Pagani Zonda R a pod schody monopost Pagani Renault.

Následoval přesun do Maranella, kde jsme po chvíli čekání nasedli do továrního autobusu Ferrari a projeli částí města, navštívili firemní okruh a projeli továrnou Ferrari. Nesmělo se fotit a prohlídka spočívala v tom, že nám řekli, co se ve které hale vyrábí, kde mají zaměstnanaci jídelnu a oddychové centrum a tak. Vlastní výrobu jsme neviděli, jen mezi halami převáželi karosérie.

Poté následovala prohlídka továrního Museo Ferrari Maranello. Zde bylo opět dost času na důkladnou prohlídku i nafotografování vystavených automobilů. V muzeu bylo několik zajímavých prototypů od Pinifariny a cestovní i závodní vozy Ferrari včetně monopostů formule 1.

V Maranellu jsme měli také dost volného času na prohlídku místních obchodů se suvenýry a na individuální procházku, bohužel ale dost pršelo. Přesto jsem na parkovišti před muzeem a v přilehlých ulicích nafotil několik automobilů Ferrari, Lamborghini a vozy dalších značek. Tyto a také další snímky z jiných míst, navštívených během zájezdu naleznete v krátkém článku Čím se jezdí v Itálii.

V podvečer pak zájezd završila krátká prohlídka soukromého muzea CUP (Collezione Umberto Panini). Panini údajně zbohatl na sběratelských kartičkách a když likvidovali tovární muzeum Maserati, jejich sbírku odkoupil. Ale Paniniho sbírka obsahovala kromě řady unikátních vozů Maserati také další vozy různých značek a motocykly. Vše bylo vystaveno v jedné hale. Ta byla temná, vozy bez popisu a na fotografování nám dal průvodce opět málo času. Z boku haly byla ještě sbírka traktorů a zemědělských strojů. Celá sbírka byla umístěna na ekologické farmě, kde vyrábějí sýry. Při vjezdu do farmy stála válcovačka a před skladem, kde sýry dozrávaly a jejich prodejnou, byl vystaven kanón.

No a pak jsme vyrazili zpět do ČR. Večer byla ještě zastávka, kdy řidiči ohřáli párky a měli jsme tak teplou večeři. Během zastávek si bylo možno objednat kávu nebo čaj, řidiči prodávali také pivo a ochucenou i neochucenou minerálku. Do Plzně jsme dorazili před pátou hodinou ranní a já nasedl do vymrzlého auta a vyrazil domů. Po cestě napřed pršelo, pak byla sněhová vánice a ke konci cesty už zase jen pršelo. Silnice byla místy dost zasněžená a klouzala.

Co říci závěrem? Poděkovat průvodci, myslím že se jmenoval Liška, oběma řidičům i cestovní kanceláři Intertrans za hezký výlet. Pořadí navštívených muzeí a továren bylo sice jiné než bylo uvedeno v katalogu, viděli jsme ale vše a ještě si prošli Modenu a Bolognu. Myslím si, že kdyby zájezdu udělali větší reklamu a odjezd také třeba z Brna, měli by o zájezd více zájemců. Podle mých zkušeností je na Moravě více zájemců o motorizmus než v Čechách, ale může to být jen můj subjektivní dojem.

Autor: Z. Patera, Auta5P.

Modena Bologna

  AUTA 5P nahoru