Co jsem testoval:
testované auto
Ford Mondeo Vignale 2.0 TDCi


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
Z HISTORIE návrat  

PRAGA BABY

Praga Piccolo P306, 1934 Vozy Piccolo spolehlivě slouží, ale jejich tvar a konstrukce zastarává. Firma Praga musí, aby se udržela na trhu, přijít s něčím novým. Přichází typ Baby.

Konstrukce vozidla je zcela nová, moderní a odpovídá nejnovějším trendům konstrukce 1. poloviny 30. let. Rám je páteřový, vpředu i vzadu rozvidlený. U firmy Praga je to novinka. Přední náprava má nezávisle zavěšená kola na třmenech tvaru otočeného V a listovém peru. Obdobně je konstruována i náprava zadní. V 1. až 4. sérii byla montována pouze rozvodovka bez diferenciálu, což přinášelo určité problémy, jako například zvýšené namáhání vozidla při průjezdu zatáčkou a sjíždění pneumatik. Proto od 5. série zavedli diferenciál. Řízení vozidla je hřebenové, brzdy jsou na všechna čtyři kola mechanické, bubnové, ovládané pomocí lanovodů. Některá literatura uvádí u prvních serií použití šneku a matice, ale osobně jsem se s tím nesetkal.

Motor vozidla vychází z pragovácké tradice, jde o řadový čtyřválec s rozvodem SV o vrtání 60 mm a zdvihu 88 mm. Objem je 995 ccm, při 3200 ot/min dává výkon 22 koní. Směs benzinu dodává karburátor značky Zenith 26 T. V 50. a 60. letech byl často nahrazován novějšími typy karburátorů značky Jikov. S původním karburátorem byla spotřeba benzinu 8 až 9 l/100 km, s novějšími pak nižší. Vůle ventilů byla na sacím ventilu 0,2 mm a na výfukovém 0,25 mm. Převodovka byla třístupňová, s 2. a 3. stupněm synchronizovaným. Chladič byl umístěn před motorem a na rozdíl od předchozích vozů Piccolo byl schován za maskou vozu. Novinkou bylo použití vodního čerpadla, které umožnilo použití menšího množství chladící kapaliny, použití menšího chladiče a zlepšilo celkově chlazení motoru. U jednoho z vozů jsem viděl zajímavý doplněk: firma Bosch prodávala topení kulového tvaru, které bylo umístěno v kabině pod přístrojovou deskou. Bylo napájeno teplou vodou od chladícího systému (obdobně jako všem známé topení ve vozech Škoda Octavia). Toto topení nabízel Bosch dle katalogu v různých velikostech a variantách a tehdejší motorista měl tedy možnost výběru. Elektroinstalace o napětí 6 V značky Bosch měla dynamo Bosch RJC 75/6, startér téže značky měl označení BGC 0,4/GL3 a rozdělovač VE4AS109.

Praga Baby byla dodávána s různými typy karoserií. Nejčastější byl dvoudveřový tudor s pevnou střechou. Dále byl dodáván polokabriolet, který umožňoval stáhnout plátěnou střechu, přičemž rámy kolem dveří zůstaly. Dalšími verzemi byly klasický čtyřsedadlový kabriolet a dvojsedadlový roadster. Málo známý je valníček, případně dodávka s nosností 250 kg.

Pragovky Baby byly velmi oblíbené, objevují se i v názvech literárních děl „Prázdniny s bejbinou“, případně v textech písní Ivana Mládka.

Bylo vyrobeno asi 3950 kusů a na akcích historických vozidel se objevují spíše otevřené varianty těchto vozů.


Technická data:

  výrobce:                  ČKD Praha, automobilka Praga
  typ:                      Baby
  výroba v letech:          1934 až 1937
  počet kusů:               3950
  motor:                    řadový čtyřválec
  vrtání:                   60 mm
  zdvih:                    88 mm
  objem:                    996 ccm
  výkon:                    22 koní při 3200 ot/min
  karburátor:               Zenith 26 T
  celková délka:            3680 mm
  celková šířka:            1350 mm, od 5. série 1420 mm
  celková výška:            1450 mm
  pohotovostní hmotnost:    815 kg
  celková hmotnost:         1135kg
  rozchod vpředu:           1125 mm, od 5. série 1195 mm
  rozvor:                   2540 mm
  pneu:                     4,75x16, od 8. série 5,25x16
  maximální rychlost:       100 km/h
  spotřeba:                 8 až 9 l/100km
  objem nádrže paliva:      26 l
  objem oleje v motoru:     4 l
  objem chladící kapaliny:  8 l

Text: Mgr. Tomáš Kunštátský, Eurooldtimers.


Praga Baby v katalogu Auta 5P:

auto auto auto auto auto
auto auto auto auto auto
  auto   auto  

  AUTA 5P nahoru