Co jsem testoval:
testované auto
Hyundai Elantra 2.0 GLS


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
  Automobily na CNG  

logo CNG

AUTOMOBILY NA CNG

Na říjnové výstavě Autoshow 2005 v Praze prezentovala společnost RWE Transgas pohon automobilů relativně novým alternativním palivem - stlačeným zemním plynem. Uváděné výhody CNG: nejlevnější palivo v ČR, čisté palivo s minimálními dopady na životní prostředí, při plnění nedochází k únikům a případné kontaminaci půdy atd.
Zemní plyn je směsí plynných uhlovodíků, jeho hlavní složkou je metan, zemní plyn jej obsahuje až 98 %. Má vysokou výhřevnost, je bez barvy a zápachu, není jedovatý a ve směsi se vzduchem tvoří při určité koncentraci třaskavou směs. Je lehčí než vzduch, volně se rozptyluje.
Pro pohon vozidel se používal ve formě CNG (Compressed Natural Gas = stlačený zemní plyn), nešlo o LPG (jehož hlavní složkou je propan-butan). Provozní náklady při používání CNG byly poloviční proti provozu na benzín, motor při provozu na CNG vylučujoval menší množství škodlivých emisí. Automobily na CNG sériově vyráběly společnosti Citroën, Fiat, Ford, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Volvo a Volkswagen. Bylo možno také provést přestavbu běžného benzínového automobilu na pohon zemním plynem.
Vozidlo upravené pro pohon na CNG mělo tlakové nádrže, zemní plyn v nich byl stlačen na 200 barů (20 MPa). Vlastní plnění tlakových nádob ve voze bylo možno buď "rychle" (přepouštěním CNG z tlakových zásobníků na veřejných čerpacích stanicích) nebo "pomalu" (pomocí vlastního kompresoru z běžné přípojky zemního plynu). Pomalé plnění trvalo několik hodin.
V říjnu 2005 bylo v ČR celkem 9 čerpacích stanic CNG, prodávaly zemní plyn za 13,70 až 16,80 Kč za 1 m³. Pro porovnání spotřeby platil přibližný přepočet, že 1 m³ CNG odpovídal 1 litru benzínu (cena ve stejném období 32 až 34 Kč/l). Někdy se GNG prodával na kg, zde platil přepočet 1 kg CNG = 1,4 m³ CNG.
Tvrzení obchodního zástupce na výstavě Autoshow 2005, že motor na CNG má stejný výkon jako benzínový, nepotvrzovaly technické údaje výrobců těchto vozů. Podle nich se výkon motoru při provozu na CNG snížil asi o 10 %. Vůz musel být vybaven těžkými tlakovými nádržemi, takže méně uvezl a měl obvykle menší zavazadový prostor. Zhoršily se dynamické vlastnosti a dojezd na CNG byl omezen kapacitou nádrží. Obvykle byl dojezd na CNG jen 200 až 400 km. Vyšší pořizovací cenu pak mohly vyrovnat nižší provozní náklady.
Následuje několik vozů na CNG, vystavených na Autoshow 2005 a AMI Leipzig 2005. A nakonec schéma provozu motoru na zemní plyn a mapa plnicích stanic CNG v ČR (stav k říjnu 2005).

   

schéma
mapa

  AUTA 5P