Co jsem testoval:
testované auto
Renault Clio TCe 90


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
ČLÁNKY  

CITROËN C-METISSE - Jak jezdí múzy

Má to čtyři kola, motor, volant. Definice obyčejného auta, řeknete si. Ne ne, pařížský koncept Citroën C−Métisse je všechno, jen ne běžný automobil. Klidně můžeme mluvit o zhmotnělé fantazii.

Jednou za čas svedu s někým z táboru automobilových skeptiků ostrou výměnu názorů, která mě přivede k pochmurným myšlenkám. Jejich argumenty jsou těžko napadnutelné. Tvrdí, že v první polovině 20. století se mluvilo o budoucích projektech, které předpovídaly, že v roce 2000 budou auta běžně létat, bude se experimentovat s antigravitačním pohonem a my zatím pořád vysáváme ložiska, abychom neskončili zpátky ve středověku. Jak byste tohle obhájili? Složité? Možná, ale jednou za čas jsem přesvědčen, že skepse není na místě. Stává se to v případech, kdy se objeví vozy jako Citroën C−Métisse.

Sice nelítá, ale když otevře všechny dveře, vypadá elegantně jako přistávající Cesna s vytaženými klapkami. C−Métisse je nádhernou ukázkou dramatického designu. Všechny ty nasávací otvory v přídi, plasticky tvarované plochy nebo opačně zakřivené zadní okno, jsou fackou do tváře všem, kteří tvrdí, že dnes už se nedá vymyslet nic nového. Aerodynamik−skeptik by řekl, že členitost povrchu ruší laminární proudy vzduchu, přesto se Francouzům povedlo obelstít fyziku. Pomocí hladkého podvozku, dvojicí přídavných křidélek a „usměrňovačů“ obtékajícího vzduchu dosáhli při čelní ploše 0,6 m² odpor Cx 0,30. Karoserie čtyřdveřového konceptu měří 4,74 m, na šířku zabere rovné dva metry a výška pouze 1,24 m ho automaticky vyřazuje z klubu MPV. Dlouhá příď, kabina odsunutá dozadu či 20ti palcová kola uchycená centrální maticí a obuta v pneumatikách Michaelin 255/40 R20 dávají Citroënu sportovní siluetu – na první pohled byste rozhodně neřekli, že jde o čtyřdveřový, čtyřmístný automobil.

Jak je dneska zvykem, auto většinou dostane tolik sportovního charakteru, kolik rozpočet dovolí, jen to nesmí šahat na komfort. V praxi tuto myšlenku zastupuje bílá kůže, hliník, možnost nastavit si vlastní podmínky díky individuálnímu ovládání (zvlášť pro každé sedadlo) klimatizace, které se ukrylo pod kůži v opěrkách dveří nebo čtyři samostatná osvětlovací tělesa. Prostor pro kolena nejlépe vystihuje délka rozvoru, který měří rovných 3000 mm, přesto je nejzajímavější místo řidiče. Ten má k dispozici volant s pevným středem a sdruženými ovladači, podobně, jak to známe z modelu C4. Nastavení ideálního posedu má na starosti elektronika, která registruje polohu očí a upravuje sedadlo podle pravidel ergonomie. Dokonalost podmínek doplňuje elektricky stavitelné hliníkové pedály a volant či odpružená opěrka hlavy.

Kdo má rád sci-fi filmy, ve kterých je každé bliknutí kontrolek doprovázeno podivným zvukem, bude C−Métisse milovat. Od středové konzoly se dozadu táhnou tři prosvětlené pruhy, které reagují na režim pohonu hybridního ústrojenství (jízda pouze na elektřinu – ZEV, nabíjení a funkce boost, kdy dochází k plnému nasazení spalovacího motoru i elektromotorů). Světla doplňují zvukové signály otevřených dveří, některých úkonů řidiče jako startování, navigace nebo zapojení aerodynamických prvků. Prostředí vesmírné lodi Enterprise je tady z jediného důvodu – poskytnout posádce pocit, že jsou v kontaktu se živou bytostí a ne s hromadou CD−romů na kolech.

High-tech pokračuje ve všech detailech vozu. Přední světla jsou vybavena řadou světelných diod, jež se rozsvěcují postupně podle úhlu natočení volantu a rychlosti vozu. Karoserie vznikla z karbonu a ze stejného materiálu byl vyroben pomocný rám přední nápravy. Díky tomu váží C−Métisse jen 1400 kg, i když s sebou nosí akumulátory. Pro ně se našlo místo uprostřed vozu a šestiválec HDI pod přední kapotou vyvažují dva elektromotory zabudované v zadních kolech. Výsledek: rozložení hmotnosti 50:50, což by, ve spojení se čtyřmi dvojitými trojúhelníkovými závěsy a hydro−pneumatickým pérováním, mělo v reálném světě stačit na více než dobré jízdní vlastnosti.

Motor V6 má výkon 208 koní, filtr pevných částic FAP a tyká si se šestistupňovým automatem vybaveným sekvenčním řazením (pádla pod volantem). Tisková zpráva se nezmiňuje o objemu ani točivém momentu, ale jde o biturbo šestiválec 2.7 s nejvyšším krouťákem 440 newtonmetrů. A teď se držte, každý elektromotor má sice jen 20 koní, ale až 400 Nm! Při poklidné akceleraci nebo v režimu ZEV (Zero Emission Vehicle), v rozmezí 3 až 30 km/h, je C−Métisse zadokolka, při vyšších rychlostech, kdy pracuje pouze spalovací motor, vůz jede pouze díky pohonu přední nápravy, kdežto při plném zrychlování se zapojí pohon všech kol. To samé se stane i v případě, když snímače ESP zaregistrují prokluz nebo začínající smyk. Při plném záběru koncept zvládne akceleraci na 100 km/h za 6,2 s a kilometr s pevným startem proletí za 25,4 s. Na diesel−hybrid hodně dobrá čísla, která jsou ještě působivější ve světle průměrné spotřeby 6,5 l a emisí CO2 – 174 g/km.

Zdroj: bývalý web www.motorcar.cz.

   

  AUTA 5P